Uw bank stuurt u een e-mail. Althans lijkt het erop dat uw bank u per e-mail contacteert. Een crimineel doet in werkelijkheid zich voor als uw bank. In de e-mail is een link opgenomen. U wordt doorgestuurd naar een website die niet veilig is als u daarop klikt. U wordt gevraagd uw persoonlijke inloggegevens in te vullen, zoals uw accountnaam, wachtwoord en bankrekening. Dit zijn de "vissen" naar gevoelige informatie: fishing
Phishing is oplichting via het internet, en er zijn verschillende soorten. Banken, grootwinkelbedrijven en pornosites zijn de bronnen waaruit criminelen websites maken. De oplichter probeert in elk geval u te verleiden uw inloggegevens in te voeren. De oplichter kan met deze gevoelige informatie inloggen op de echte website en onder uw naam inloggen. De oplichter kan op deze manier geld van uw rekening afschrijven.
Phishing vindt vrijwel altijd plaats digitaal. U ontvangt een sms, WhatsApp of e-mail. U moet op een link in de tekst klikken. De smoes zegt dat uw betaalpas is geblokkeerd of een termijn is verstreken. Als gevolg hiervan wordt u verleid om onmiddellijk actie te ondernemen. "Smishing" is de term die wordt gebruikt om dit bericht via sms naar uw telefoon te sturen.